Afscheid en hulde aan Dr. Kris Roose

 

Op 26 januari is Dr. Kris Roose op 75,5-jarige leeftijd van ons heengegaan.

Dokter Roose was

°   hoofdpsychiater in St.-Jan de Deo, Gent,

°   grondlegger Integratieve Psychologie,

°   stichter Academie voor Integratieve Psychologie,

°   oprichter Depressiekliniek Jan Palfijn, Gent,

°   bestuurslid van tal van medische, filosofische, psychotherapeutische

    verenigingen of genootschappen.

 

Hij was tevens één van de stichtende leden van Bekina vzw.

In 1975 was hij de enige Belgische deelnemer aan het Wereldcongres voor Begaafde en getalenteerde kinderen in Londen.

Hij was vicevoorzitter van Bekina (1987 – 2002).

 

Als actief deelnemer was hij aanwezig op de Stichtingsvergaderingen van de twee Europese verenigingen voor hoogbegaafde kinderen en jongeren.

In 1987 vond in Utrecht de Oprichtingsvergadering plaats van ECHA (European Committee on High Ability ), waar hij Bekina vertegenwoordigde.

In 1988 nam hij deel in Tours (Frankrijk) aan de Stichtingsvergadering van Eurotalent, een naam die dokter Roose had bedacht.

 

Dokter Roose heeft onze vereniging ab ovo met raad en daad bijgestaan. Op de eerste Bekina-kampen in Rotselaar (1987 & 1988) heeft hij gezorgd voor het informatica-segment.

Hij was de bezieler van de Werkgroep Onderpresteren bij hoogbegaafde leerlingen.

Dokter Roose heeft gedurende 25 jaar z’n huis opengesteld voor de vergaderingen van het nationale bestuur van Bekina.

 

Met deze beperkte greep uit de activiteiten die Dr. Roose voor Bekina heeft gerealiseerd gedurende al deze jaren, willen wij onze dankbaarheid tonen tegenover een monument van het eerste uur bij het ontstaan van Bekina. De eerste jaren waren jaren van zoeken en gelukkig vonden wij daarbij in dokter Roose een betrouwbare gids.

Ik denk dat wij zijn belang in de groei en de bloei van Bekina vzw niet genoeg kunnen benadrukken. Creatieve denkers als dr. Roose vind je niet zo vaak, en zijn vastberadenheid om een deel van deze creatieve energie te investeren in Bekina, stemt ons met grote dankbaarheid.

Door zijn vaste overtuiging dat inzet en engagement belangrijker zijn dan diploma’s en onderscheidingen, heeft hij veel leden geholpen om de stap te durven zetten naar een verantwoordelijke bestuursfunctie binnen Bekina.

 

Leden of ex-leden die een persoonlijk woord van dank willen sturen, kunnen dit doen op volgend e-mailadres (zoon van Dr. Roose): frederikjan@gmail.com.

 

Wij hopen dat veel (ex)-leden die dokter Roose hebben gekend, hem in volle dankbaarheid zullen blijven herinneren als stuwende kracht in de zorg voor hoogbegaafde kinderen en adolescenten in Vlaanderen.

 

Carl D’hondt, erevoorzitter Bekina vzw, februari 2020