Naam van het spel:   Ik leer lezen! Domino-spel

                                  Deltas Zuidnederlandse Uitgeverij N.V.

Aantal spelers: 2 tot 4

Leeftijdscategorie: 3de kleuterklas/ 1ste leerjaar

Te verkrijgen: Standaard boekhandel, grote speelgoedzaken, online,…

Richtprijs: 9,95 euro

 

Materiaal:

Een klein doosje van ongeveer 14 cm op 9 cm met 28 stevige geplastificeerde dominokaarten.   Een blaadje met de spelregels.

 

Organisatie:

Iedere speler krijgt 5 kaarten. De andere kaarten worden op een stapel gelegd met de gele kant naar boven. Eén kaart wordt in het midden gelegd met de afbeelding en het woord naar boven. De speler die aan de beurt is, mag proberen om 1 van zijn kaarten aan te leggen: ofwel legt hij een beeld tegen een woord, ofwel een woord tegen een beeld.

Tijdens een beurt mag een speler zoveel mogelijk kaarten proberen aan te leggen.

Wanneer dit niet meer lukt, mag die 1 kaart van de stapel nemen. Als die onmiddellijk kan aangelegd worden, mag de speler dit doen. Kan hij niets meer aanleggen, dan is de volgende speler aan de beurt.

De speler die als eerste al zijn kaarten kan aanleggen, is de winnaar.

 

Bespreking:

Het spel kan zeker nuttig zijn voor beginnende lezers of voor begaafde kleuters die graag met letters en woorden bezig zijn. Het leesniveau is AVI start: alle woorden zijn eenlettergrepig. De afbeeldingen zijn duidelijk.

Sommige beginnende lezertjes (kleuters) die het spel uitprobeerden, hadden in het begin even moeite met de letter ‘a’ die in het spel als ‘a’ aangeboden wordt. Ook de letters ‘j’ en ‘t’ missen volgens die kinderen nog een klein boogje…

Na het herhaaldelijk spelen van het spel vroegen de kleuters spontaan of ze zelf kaartjes mochten bijmaken met woorden die ze reeds konden lezen. Dit vonden ze een uitdaging en een rijke aanvulling. Misschien een idee voor de uitgever om blanco kaarten te voorzien voor eigen uitbreiding?

Door die uitbreiding leerden de kinderen de woorden zelf te typen, wat ze als extra uitdaging mochten ervaren.

Daarna mochten de kinderen hun aanvullende woorden aan elkaar leggen. Een boeiende ervaring!                 

Eindbesluit:

Het spel is geschikt voor begaafde kleuters die graag met letters en woorden bezig zijn en voor beginnende lezertjes in het algemeen. Al spelend worden er ‘nieuwe’ woorden gelezen.

Het doosje is klein en handig om ergens mee naartoe te nemen.

Een uitbreiding met blanco kaarten, kan zorgen voor nog meer uitdaging.