De twee spelers nemen de rol van Frodo en Sam op zich, die vanuit de Gouw (startpunt) de Doemberg (eindpunt) moeten bereiken door zich door Midden-Aarde (het spelbord) te bewegen. Bij het begin van het spel is enkel de locatie van de Gouw bekend. De spelers bouwen eerst de basis van het spelbord door om beurten een tegel te nemen en die aan de starttegel aan te leggen. In de volgende ronde bouwen ze de rest van het spelbord op dezelfde manier, maar plaatsen ze op bepaalde tegels ook actiekaarten en bewegen ze hun pionnen over het spelbord. In deze ronde verzamelen ze actiekaarten.

De laatste ronde is de “race naar de Doemberg”: wanneer het spelbord is afgewerkt wordt de Doemberg geplaatst en moeten beide spelers zo snel mogelijk de berg bereiken. Hiervoor kunnen ze de speciale acties van hun actiekaarten gebruiken. Op het einde van het spel is niet de eerste die bij de Doemberg komt de winnaar, maar wel de speler met de meeste punten (het totaal van de punten voor het bereiken van de berg en de punten op de actiekaarten).

Het spel is geschikt voor hoogbegaafden ter ontspanning, maar niet als een zeer uitdagend spel. Het is snel speelbaar, bevat interessante elementen en is zeer goed vormgegeven, maar mist de “twist” die het spel moeilijker maakt dan het lijkt.