Bordspel: Het Verhaal van Koning Schaak

Leeftijd               3+

Aantal spelers    2-4 spel

Spelduur            20 minuten

Uitgever             Megableu

Website              www.megableu.com/be/nl (https://www.megableu.com/be/nl/het-verhall-van-koning-schaak.php) (inclusief typfout in ‘verhaal’!)

Richtprijs            39,99 €

 

Spelmateriaal:

  • verhalenboek met spelregels: 8 grappige verhalen en meer dan 30 minigames
  • dubbelzijdig schaakbord: standaard schaakzijde en themazijde gekoppeld aan het verhaal
  • 2 opbergzakjes voor je schaakstukken: blauw voor Team Schaak en paars voor Team Trippel
  • 30 kroontokens voor de minigames: 15 pizzatokens en 15 edelsteentokens

 

Bespreking:

Dit bordspel is een meegroeispel waarbij jonge kinderen zachtjesaan leren te schaken. Via 8 verschillende verhalen verkennen ze de eigenschappen en zetten van de verschillende pionnen van het spel op een speelse en aanlokkelijke manier. De spelregels worden één voor één aangebracht: elk speelstuk krijgt een eigen naam en een eigen verhaal, waarin wordt aangegeven hoe het stuk zich over het speelveld verplaatst.

 

De handleiding zit vol interessante tips en suggesties om van schaken een succes te maken, met kleine linken naar gebruiken binnen de schaakwereld en zelfs een voorbereiding op schaaktornooien. Een paar voorbeelden:

  • Eén stap is één zet. Laat het schaakstuk na elke zet los! Dit is een duidelijk teken dat je zet beëindigd is.
  • Je mag slechts één zet per beurt doen.
  • Geef elkaar na afloop van elk spel een hand en zeg ‘Goed gespeeld!’ Zo waardeer je als spelers elkaars talent, ongeacht wie er gewonnen of verloren heeft.

 

Tijdens de minigames worden de jonge spelers aangemoedigd om elke handeling te verwoorden: ‘naar voren, naar achteren, opzij of digitaal’, ‘galopperen, galopperen, opzij!’ voor het paard… Op speelse wijze worden deze begrippen door het verhaal aangeleerd.

 

De werkgroep Didactiek is erg enthousiast over Het Verhaal van Koning Schaak door zijn eenvoud, sterke materialen, handige manier van opbergen, mooie figuren en leuke verbanden tussen de fantasiewereld en de spelregels. Er is ook slechts minimale begeleiding nodig om de minigames aan te brengen, al kan je je kind(eren) of leerling(en) wel uitnodigen om samen de minigames te spelen en om vooral te verwoorden wat ze doen. Zo leren ze hun denken te verwoorden en leren ze bij elkaar te controleren of wat ze zeggen wel overeenstemt met hun zet op het speelbord.

 

Besluit:

Dit inspirerende, uitdagende spel nodigt heel jonge kinderen uit om al spelend de zetten van de verschillende schaakstukken te ontdekken, te begrijpen en in te oefenen. Het bewijst dat niemand te jong (of te oud) is om te leren schaken!