Titel

Kleuren met nummers:

Dinosaurussen

Illustrator

Claire Stamper

Uitgever

Baeckens Books

Leeftijd

De boekcover geeft als suggestieleeftijd 6 jaar aan. De website www.baeckensbooks.com vermeldt een leeftijd vanaf 4 jaar.

Kostprijs

9,99 euro

Inhoud

Al kleurend ontdekken kleuters tientallen dino’s en komen ze hierover iets te weten.

Op elke pagina staat een kleurencode.

 

Bespreking

In dit prachtig ontworpen dinoboek zal menig tekenaar zich kunnen vinden. Op zoek gaan en ontdekken welke dino achter de verschillende cijfers verstopt zit, kan een inspiratie zijn voor kleuters die gefascineerd zijn door tekenen, cijfers en/of dinosaurussen, die zich uren zelfstandig kunnen vermaken, doorzettingsvermogen en orde hebben, geconcentreerd kunnen werken…

Hiertegenover kunnen kinderen die niet zo creatief zijn om zelf een dino te tekenen getriggerd worden om hun fijne motoriek te ontwikkelen. Later kunnen deze tekeningen een aanzet vormen tot eigen creaties. Zelf al eens een tekening gemaakt en die genummerd voor een vriendje, je mama, papa, oma, opa…? Hoe zou je tekening eruitzien als je een andere kleurencode gebruikte?

Kinderen leren met dit boek ook om te gaan met tijd: ga ik de prent vandaag helemaal afwerken of doe ik het heel precies en ga ik langer dan een dag met mijn tekening bezig zijn?

Noot: deze twee laatste denkpistes kunnen een aanzet zijn tot communicatie rond het eigen zelfbeeld, wat het kind zelf kan helpen openbloeien. Het wordt erkend in wat het goed kan en waar het van houdt. Dat is best oké!

 

Bij elke tekening staat één zin die iets meer vertelt over de in te kleuren dino. Hiermee wordt steeds iets verschillends aangekaart. Een paar voorbeeldjes: de ankylosaurus gebruikte zijn knots om tegen roofdieren te vechten, de vogelachtige troodon lette goed op zijn eieren of niemand weet welke geluiden dino’s maakten.

Met deze korte info kun je als begeleider de kleuter(s) uitnodigen om na te denken over wat erbij de tekening geschreven staat, of misschien gaat jouw kleuter wel zelf (al dan niet luidop) deze vragen stellen: hebben andere dieren ook een ‘geheim wapen’? Wat zijn roofdieren eigenlijk? Letten alle vogels goed op hun eieren, waarom doen ze dat, welke vogel doet dit niet? Als we niet weten welke geluiden dino’s maakten, hoe zouden ze dan met elkaar gecommuniceerd hebben?

 

Besluit

Voor ons is dit zeker een boek dat meer inhoud kan hebben dan gewoon ‘een prentje inkleuren’. Al tekenend ontdekken kinderen heel veel.

 

Werkgroep didactiek Bekina