Waarvoor is Bekina er ook al weer? Jullie ouders kennen het wel: je hoogbegaafde kind voelt zich ongelukkig en jij weet van geen hout meer pijlen te maken. Je dochter ligt nachtenlang wakker, piekerend over de wereld en de vele problemen, zichzelf in slaap huilend omdat haar zogenaamd beste vriendin haar niet begrijpt. Je zoon hangt de rebel uit in de klas uit verveling en elke voetstap dichter bij school maakt je angstig voor het opgeheven vingertje van de leerkracht. 't Zal wel weer aan de opvoeding liggen… Zal je ooit eens onbezorgd naar school kunnen gaan, zonder schroom om als pusherige, betweterige, opscheppende, op de tafel slaande ouder van dat vervelende joch te worden gezien? En als je kinderen ouder worden, houdt het niet op: je tieners worden schoolmoe en stellen niet alleen school in vraag - 'waarom moeten we dat leren' - maar het hele leven - 'heeft het leven wel zin', 'wij hebben geen toekomst toch, kijk maar naar de wereld rondom ons', 'waarom doet iedereen zo hypocriet', enz.

Wij zijn ervan overtuigd met Bekina dat het anders kan. Wat zou je ervan denken om volkomen rust te hebben in je gezin? Om aan tafel op het gemak te kunnen eten, pratend over weliswaar diepgaande onderwerpen, maar alles met de glimlach? Als je dochter mindful gaat slapen, uitkijkend naar een nieuwe dag? Als je zoon gepaste uitdaging krijgt op school waar hij recht op heeft en waar hij zo naar snakt, zodat hij als een leergierig kind wordt bekeken die gretig ingaat op moeilijke opdrachten? Of wat zou je ervoor geven geen angst te hebben voor de puberteit van je kinderen die eraan komt, want je weet dat ze een hechte vriendschap hebben opgebouwd met andere (hoogbegaafde) jongeren die hen begrijpen en vertrouwen?

We zijn met Bekina al een hele weg gegaan. Al 30 jaar trekken we met onze vrijwilligers aan de kar om onze hoogbegaafde kinderen en jongeren gelukkig te maken en hoogbegaafdheid in de picture te zetten. We organiseren uitdagende activiteiten voor jullie kinderen zodat ze eindelijk eens kunnen diep kunnen gaan en niet hoeven te wachten op anderen. We organiseren jaarlijks een tienerreis zodat onze jongeren vrienden vinden en zich niet hoeven te schamen in hun voor anderen vreemde interesses. We organiseren ouderavonden waar ouders elkaar kunnen ontmoeten en eindelijk eens zonder schroom kunnen praten over de vele problemen die ze ervaren met hun hoogbegaafde kinderen, maar ook waar ze eens mogen praten over hun successen op cognitief vlak zonder daarom pocherig over te komen. We organiseren pedagogische studiedagen en testen materialen uit zodat de school van jullie kinderen begrip kan opbrengen voor het anders-zijn van hoogbegaafde leerlingen en hen daardoor beter zal kunnen begeleiden. We doen mee aan onderzoeken van universiteiten en gaan naar beleidsvergaderingen van het Ministerie van Onderwijs zodat jullie kinderen niet vergeten worden.

Maar dit alles vraagt veel, heel veel van onze vrijwilligers. Alle mensen die betrokken zijn bij Bekina en dit geheel gratis doen, zijn gewoon ouders van hoogbegaafde kinderen, net als jullie. Zij hebben gewoon een drukke job, gewoon een druk huishouden en gewoon drukke kinderen, net als jullie. Om bovenstaande activiteiten te kunnen blijven organiseren, hebben we meer mensen nodig. Meer mensen zoals jullie! Ook jij kan je steentje bijdragen aan onze vereniging. We zijn op zoek naar veel meer mensen die - ook al is het maar een klein beetje - willen helpen bij Bekina. Daarom is ons voorstel om elk talent die je ook maar hebt, hoe klein ook, in te zetten in het geheel.

Als we kijken naar talenten en passies, dan zijn we op zoek naar waar jij goed in bent, naar wat je graag doet. Ben je iemand die graag tekent, laat het ons weten; misschien ontwerp je wel onze volgende affiche? Ben je iemand die altijd en overal zijn fototoestel bovenhaalt, laat het ons weten want een fotograaf op onze activiteiten kunnen we altijd gebruiken! Kook je graag, dan kan je mee met de kookploeg van het kamp van WVL en VVBL. Ken je een gids van een leuk museum of iemand die een toffe workshop kan geven of kan je dit zelf, geef het door aan je regioverantwoordelijke. Ga je graag om met tieners, versterk dan ons team 'tienerreis'. Je ziet, er is ruimte genoeg om alle talenten van onze vereniging aan bod te laten komen. Zelfs al is het maar eenmalig, durf gerust iemand aan te spreken op een activiteit! Misschien vind je het wel zo fijn om samen te werken, dat je ernaar uitkijkt om meerdere keren samen te komen? Neem meteen contact op met je regio:

Als we kijken naar functies en rollen, dan zijn we op zoek naar mensen die ons op verschillende gebieden kunnen versterken, maar dan niet eenmalig, maar wel op langere termijn. In het bijzonder hebben we meer mensen nodig in ons nationaal bestuur. Volgende functies of werkgroepen staan open en kunnen ingevuld worden:

  • Het secretariaat is ons eerste aanspreekpunt, het doorgeefluik. Wie het fijn vindt om administratie te doen, beantwoordt dan ook graag mails en telefoons van mensen of stuurt die door naar de meest geschikte persoon om op de vraag te antwoorden. Je verzendt ook folders of boeken die aangevraagd worden. Je maakt het verslag op bij de nationale vergaderingen, maakt een jaarverslag op en legt de jaarrekening neer bij de rechtbank van koophandel. Dit is een heel dringende vacature aangezien Ann en Ignace na 19 jaar lid zijn - chapeau! - de fakkel doorgeven.
  • Een PR-verantwoordelijke staat de woord te pers. Ben je goed met de pen en vind je het fijn om woordvoerder te zijn, dan ben je de geknipte persoon om Bekina meer zichtbaar te maken in onze media. Sociale media horen hier uiteraard ook bij, dus inzicht in de werking van Facebook, Twitter en LinkedIn zijn een must. Het schrijven en versturen van de driemaandelijkse nieuwsbrief en van persberichten is hierbij ook jouw taak.
  • We zouden het fijn vinden om een echte regiocoördinator in huis te hebben. Dit is iemand die goed is in people's management en graag over heel Vlaanderen rondreist. Als je je hierin herkent, dan ga je de verschillende regio's mee helpen uitbouwen, hun vergaderingen af en toe mee volgen, zorgen voor voldoende mensen ter plekke, nieuwe mensen aantrekken en de problemen waar regio's mee te kampen hebben helpen oplossen.
  • Elk jaar organiseren we een nieuwe tienerreis. Een werkgroep tienerreis steekt hier elk jaar heel veel werk in: logies, vervoer, activiteiten, administratie, inschrijvingen, meegaan op de reis zelf. Ook hiervoor kan je je aanmelden als je graag met leergierige, drukke tieners omgaat.

Uiteraard wordt er over elke functie meer uitleg gegeven en word je niet zomaar voor de leeuwen gegooid. We leggen je haarfijn uit hoe een jaarverslag moet worden opgemaakt of hoe je aan zo'n nieuwsbrief start, zodat je vol vertrouwen hieraan kunt beginnen. Wil je meer uitleg over één van bovenstaande functies, neem contact op met Sabine Sypré, voorzitter@bekina.org.

We hopen je te mogen ontmoeten in onze werking, want zonder jullie zal het niet meer lukken. En, weet je nog, wat je ervoor over zou hebben om gelukkige kinderen te zien? Wel dan, waarop wacht je nog?