Titel

Woblet

Ontwerper

Joris Van Derbeken


Uitgever


Jorta BVBA

Ellermanstraat 10
2060 Antwerpen
Belgium

Website

www.woblet.eu

Uitgegeven

2019

Kostprijs

29,95 euro

Op de site is er een gratis testversie beschikbaar die je zelf kunt afdrukken.

Inhoud

Woblet is een interactief woordspel bestaande uit 72 houten letterblokjes (die aan beide zijden bedrukt zijn met een verschillende letter), spelregels met 7 verschillende spelmogelijkheden, 6 schermen om je letters onzichtbaar te maken voor de tegenspelers.

Extra spelmogelijkheden en de spelregels in andere talen kun je vinden op www.woblet.eu.

 

Bespreking

Woblet is een taalspel dat jong en oud aanzet om op een speelse manier de eigen taalvaardigheid aan te scherpen.

Door de eenvoudige spelregels en spelletjes die oplopen in moeilijkheidsgraad, is het mogelijk om dit spel al aan te bieden bij sterk taalvaardige kleuters die geboeid worden door letters en woorden. Bij enige woordkennis biedt dit spel de kans om zelf woorden te maken en om bij jonge lezers zo de ervaring van lezen aan te wakkeren en te stimuleren.

Elk blokje bevat aan de voorkant een grote en een kleine letter, waarbij de kleine letter enkel aangeeft wat er op de achterkant in het groot staat. Je mag van elk blokje zelf kiezen of je de voor- of de achterkant gebruikt om een correct woord te vormen in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans of Italiaans; dit spel is dus niet enkel inzetbaar in Nederlandstalige activiteiten. (Wanneer je het spel bestelt, kun je kiezen in welke taal je de spelregels wilt.) Zowel de spitsvondigheid als het creatieve brein van taalvaardig begaafde kinderen wordt op deze manier vast en zeker aangewakkerd.

Woblet biedt de ruimte en mogelijkheden om tegelijkertijd te spelen met spelers van verschillende leeftijds- en ontwikkelingsniveaus. Hierbij moet men vooraf met alle spelers afspreken welk taalniveau elke speler geacht wordt te bereiken. Op die manier heeft men aandacht voor elk taalvaardig talent: een win-win-situatie voor leeftijds- of ontwikkelingsoverschrijdende activiteiten, zowel thuis als op school.

Het spel kan zelfstandig worden aangeboden. De spelvariaties zijn duidelijk en zijn eenvoudig uit te leggen of zelfstandig te lezen en te verwerken. Hierdoor kan het spel makkelijk worden ingezet in hoekenwerk binnen de klas. Zelfs als er niemand is om mee te spelen, kun je met dit materiaal aan de slag. Mijmerend en denkend over het vormen van nieuwe woorden, worden kinderen uitgenodigd om hun eigen grenzen zelfstandig te verleggen. Lukt het me bijvoorbeeld om een 3-5-8-…-of-nog-meerletterwoord te maken met de letters die ik trek? Ik zie dit woord voor me, maar heb niet alle juiste letters – welke letters heb ik nog nodig? Kan ik een letterwoordenkaart maken? Wat zou dit woord betekenen? Menig taalvaardig brein kan zo in werking gezet worden.

 

Een korte recensie uit een kindermond:

Ik vond het leuk. De dag daarna vond ik nog nieuwe woorden met dezelfde letters of door er een letter aan toe te voegen. Tof! Het duurde niet te lang, ik kon me amuseren en de speciale spelregels waren een uitdaging.

 

Besluit

Woblet is een eenvoudig spel ontworpen in België met milieuvriendelijk materiaal.

Sterk taalvaardige kinderen werden geprikkeld door het spel.

Door zijn eenvoud, zowel in materialen als spelregels, is het een meerwaarde voor hoekenwerk.

Lukt het de spelers om zelf andere spelvariaties uit te dokteren? Veel spelplezier!