De communicatievalkuilen bij hoogbegaafde kinderen met autisme

door Adi Van den Brande

20:00 - 22:00

*** De online inschrijving voor deze lezing is afgesloten. U kan nog steeds deelnemen door een mail te sturen naar els.desmet@bekina.org. ***

Adi Van den Brande richtte in 2004 Het Lampje op, het adviesbureau voor autisme met specialisatie hoogbegaafdheid. Hierin doet ze onderzoek naar het denkprofiel van jongeren zodat ze gericht ondersteund worden. Daarnaast ondersteunt ze ouders en scholen in de begeleiding van deze kinderen en jongeren. In 2019 bracht ze ‘Toolbox, het autistische denken’ uit. Een praktische screeningstool voor autistisch denken bij kinderen.

(Hoogbegaafde) kinderen met autisme zijn vaak taalvaardig. Ze praten ons dan ook makkelijk onder tafel. Maar wanneer we met hen een echt gesprek willen hebben, blijkt dat toch moeilijker dan verwacht. Goed kunnen praten komt niet altijd overeen met goede communicatie. Het goed kunnen uitleggen en een gesprek echt kunnen voeren, liggen soms ver van elkaar.

Er liggen heel wat misverstanden op de loer. Een deel van die misverstanden komt voort uit een te moeilijke communicatie vanuit de omgeving naar het kind met autisme. We overschatten hen in het begrijpen van taal. En ja, dat geldt ook voor die pientere jongeren. Ze compenseren en steken hier heel veel energie in zodat het niet opvalt voor de buitenwereld ... maar het put hen uit en zorgt soms wandelende tijdbommetjes.

In dit webinar bekijken we waar die overschatting vandaan komt, en bespreken we ook wat we eraan kunnen doen om die valkuil te vermijden. Want een goed begrijpen van elkaar, vormt de basis voor een veilige relatie. En dat creëert kansen in de ontwikkeling en het leren.


Inschrijvingen:
Gratis voor leden (betalend en niet-betalend)
15.00 € voor niet-leden

De inschrijfperiode is voorbij.


Algemene info

Georganiseerd door
Antwerpen
Voor leden van
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant, Brussel & Limburg
West-Vlaanderen
Wanneer
woensdag 20 september 2023 van 20:00 - 22:00
Soort activiteit
Voor ouders
Locatie