Uniek bezoek aan de Corsellis-SINAPS-hersencollectie in Duffel

een unieke kans, enkel voor Bekinaleden!

15:00 - 17:00


Als onderdeel van de campagne 'Vraag voor de wetenschap' mogen we met Bekina met een groep kinderen, jongeren en eventueel ook ouders deze bijzondere collectie bezoeken. We zullen enkele hersenen van dichtbij kunnen bekijken en ontdekken wat we allemaal kunnen leren van hersenen. Na het bezoek krijgen we de kans om zelf ook een Vraag voor de wetenschap te stellen.
De Corsellis-SINAPS-hersencollectie in Duffel bevat meer dan 8000 hersenen. Wat maakt de collectie van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en de Universiteit Antwerpen zo bijzonder? De meeste hersenen komen van psychiatrische patiënten, wat een schat aan informatie oplevert voor onderzoek naar bijvoorbeeld depressie. Ook benieuwd naar wat er allemaal in jouw hoofd zit? Dan is deze activiteit misschien wel iets voor jou!
 
Dit is wat de mensen van het Fonds Wetenschappelijke Onderzoek Vlaanderen voor jullie in petto hebben voor de namiddag van 16 mei:
– een introductie waarin de structuur en de werking van de hersenen kort worden toegelicht + het verband met wetenschappelijk onderzoek dat hier uitgevoerd wordt,
– verwerking van bloedstalen + workshop pipeteren,
– kijkje op psychologische testing + uitvoeren enkele testen,
– hersencollectie: aantal voorbeelden,
– microscopie van de hersenen.
Het is de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk actief meedenken en dingen uitvoeren.
Op het einde van de namiddag zouden ze dan met de groep nog even samenzitten om na te gaan welke vragen zij hebben voor de wetenschap.
 
Voor wie? Voor kinderen en jongeren die niet bang zijn om echte hersenen te bekijken. Bij voorkeur kinderen vanaf 10 jaar. Ouders mogen ook meekomen, maar aangezien we de voorrang willen geven aan de kinderen en tieners voor dit bezoek, vragen we u om in een aparte mail op te geven dat u wil deelnemen.
We kunnen zorgen voor vervoer vanaf het station van Duffel. Gelieve dit wel vooraf te melden op [email protected].
Meer info over de collectie: https://www.sinapsduffel.com/hersencollectie (met een videoreportage over de collectie)
Belangrijk: het is mogelijk dat enkele journalisten aanwezig zullen zijn. Bij inschrijving voor deze activiteit geven de ouders toestemming dat hun kind op foto of video mag verschijnen in de media en op de website vraagvoordewetenschap.be, tijdens het bezoek.
 


Inschrijvingen:
Gratis voor vijfde leerjaar
Gratis voor zesde leerjaar
Gratis voor middelbaar onderwijs
Gratis voor hoger onderwijs


Algemene info

Georganiseerd door
Nationaal
Voor leden van
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant, Brussel & Limburg
West-Vlaanderen
Wanneer
woensdag 16 mei 2018 van 15:00 - 17:00
Soort activiteit
Voor tieners
Voor kids
Locatie