Museum van de Misdaad

in het STAM te Gent

13:45 - 15:30

De gerechtelijke politie van Gent bewaart sinds de jaren 1930 een bijzondere verzameling. Ze bestaat uit foto’s, objecten en dossiers die illustreren hoe misdaden werden opgelost. Deze collectie werd door de jaren heen verzameld in het zogenaamde museum van de misdaad, enkel toegankelijk voor politiemensen in opleiding of op uitnodiging. Speurders werden er aan de hand van schoolvoorbeelden uit de politionele praktijk getraind in het zoeken naar relevante details, sporen en aanwijzingen om misdrijven zoals vergiftiging, valsmunterij en brandkastkraken op te lossen.
Het STAM gaat met dit materiaal aan de slag en maakt het voor iedereen toegankelijk in een tentoonstelling. De gangbare onderzoekstechnieken die destijds leidden tot het oplossen van misdrijven worden in kaart gebracht: sporenopname, ballistiek, verhoor van getuigen, reconstructie … inclusief de rol van wetsdokters en andere experten. Deze technieken, geïllustreerd met oorspronkelijk bewijsmateriaal, loodsen je door de tentoonstelling. Bekende en minder bekende moordzaken en diefstallen in de ruime regio rond Gent komen aan bod. Deze eigenaardige collectie maakt de rechercheur in je wakker.
 
Wil je deze tijdelijke tentoonstelling bezoeken? Schrijf je dan zeker in voor deze activiteit op 9 maart 2019. Ze gaat door in het STAM te Gent. Voor jongeren van 16 t/m 18 jaar is de toegang gratis, jongeren van 19 t/m 25 jaar betalen €2,00, volwassenen betalen €8,00. Er zijn 2 gidsen voor ons voorzien, die elk 20 mensen kunnen rondleiden. De gidsen worden gesponsord door Bekina zelf.
We bieden deze activiteit in de eerste plaats aan voor onze tieners en jongvolwassenen. Ouders die graag meegaan, kunnen hun naam opgeven aan Leen op [email protected]. Wanneer er nog plaatsen beschikbaar zijn, worden zij hiervan op de hoogte gebracht en kunnen ze alsnog meegaan op de rondleiding.
Het STAM waarschuwt ons dat de tentoonstelling echt wel bedoeld is voor jongeren van 16 jaar, omdat bepaalde foto's of bepaald materiaal echt wel schokkend is. Gelieve hier rekening mee te houden bij de inschrijving!
 
Graag tot dan!
Barbara, Joke en Leen
 
PS: we geven hier alvast het adres mee: STAM - Stadsmuseum, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent


Inschrijvingen:
Gratis voor vijfde middelbaar
Gratis voor zesde middelbaar
2.00 € voor hoger onderwijs
8.00 € voor volwassenen

De inschrijfperiode is voorbij.


Algemene info

Georganiseerd door
Oost-Vlaanderen
Voor leden van
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant, Brussel & Limburg
West-Vlaanderen
Wanneer
zaterdag 9 maart 2019 van 13:45 - 15:30
Soort activiteit
Jongvolwassenen
Voor tieners
Locatie