Hoogbegaafdheid en autisme

door Adi Van den Brande

19:45 - 22:00


Als ouder wens je de juiste begeleiding voor je kind, maar je blijft met heel wat vragen zitten. Vanaf baby af, merkte je dat je kind anders was dan alle andere kinderen. Misschien heb je een IQ-test laten afnemen en kwam daar de hoogbegaafdheid naar boven.
 
Heel wat puzzelstukken vielen op dat moment op hun plaats. Je kon verklaren waarom je kind zoveel vragen stelde, waarom het zo gevoelig was en waarom het geen aansluiting vond met andere kinderen. Je paste je opvoedingsstijl aan hoogbegaafdheid aan, maar ... na zoveel jaar blijkt het toch niet allemaal te kloppen.
 
Je kind ondervindt op heel wat momenten problemen, maar toch is het sociaal, zoekt het oogcontact, kan het met veranderingen om en heeft het gevoel voor humor. Het kan dus geen autisme zijn. Of wel?
 
Tijdens deze voordracht gaat Adi Van den Brande dieper in op wat autisme wel echt is en waar de verschilpunten met hoogbegaafdheid liggen. We bekijken welke punten van belang zijn voor de aanwezigheid van autisme. Je leert hoe het komt dat het gedrag van hoogbegaafde kinderen gelijklopend kan zijn met kinderen met autisme. Maar hoe de oorsprong van dit gedrag helemaal verschillend is.
 
Adi Van den Brande begeleidt sinds 2014 ouders van hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme. Ze heeft zich gespecialiseerd in de dubbeldiagnose en het herkennen van beide afzonderlijk. Hiervoor heeft ze zich volkomen verdiept in hoogbegaafde kinderen en kinderen met autisme. Sinds vorig jaar heeft ze een toolbox 'autistisch denken' ontwikkeld, waarmee ze de gedachtepatronen van kinderen in kaart brengt. Op deze manier kan er een begeleiding op maat van het kind afgestemd worden.
 


Inschrijvingen:
Gratis voor betalende leden
10.00 € voor niet-leden


Algemene info

Georganiseerd door
Oost-Vlaanderen
Voor leden van
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant, Brussel & Limburg
West-Vlaanderen
Wanneer
maandag 4 februari 2019 van 19:45 - 22:00
Soort activiteit
Voor ouders
Locatie